Resesyon ve Resesyonda Yatırım

"Resesyon dönemlerinde doğru yatırım hamleleriyle finansal riskleri minimize edebilirsiniz. Bu yazıda, resesyonun etkilerini değerlendirip doğru stratejilerle ilerlemek için neler yapmanız gerektiğine dair önemli ipuçları ve sektör analizleri bulacaksınız. Ayrıca, altın ve gayrimenkul gibi güvenli limanları da inceleyerek geleceğe yönelik sağlam yatırım adımları atmaya hazır olun. Unutmayın, bu bilgiler yatırım danışmanlığı niteliğinde değildir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için iletişime geçebilirsiniz. #YatırımStratejileri #ResesyonDönemi #FinansalPlanlama"

FINANS

Burak Kale

9/17/20233 min oku

a person flying through the air on a cloudy day
a person flying through the air on a cloudy day

Resesyon ve Resesyonda Yatırım


Resesyon tanım itibariyle; “makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur”. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılır.

Pandemi döneminde gevşeyen para politikaları ile piyasalarda bollaşan başta dolar olmak üzere para birimleri ABD başta olmak üzere dünyada enflasyonun hızla yükselmesine neden oldu. Enflasyonu dizginlemek ve para arzını azaltmak amaçlı Merkez Bankaları’ndan üst üste faiz artışları geldi (TCMB hariç).

Birkaç aydır sıkça konuşulan, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen haziran 2022'de verdiği bir röportajda, ekonominin yavaşlamasını beklediğini ancak bir resesyonun kaçınılmaz olduğunu düşünmediğini belirtmişti. Ancak geçmişteki son 11 Fed faiz artırım sürecinin 8’i resesyon ile sonuçlanmış. Enflasyonu azaltmak için yapılan faiz artışı resesyonun elbette tek göstergesi değil, faiz artışının yanı sıra Rusya’nın yarattığı enerji krizi, gıda kıtlığı ve pandemiden sonra bir türlü giderilemeyen tedarik sorunu, emtiadaki arz riskine rağmen petrol, HRC ve bakırın düşüşü resesyonun artık geleceğini söylüyor desek çok hata etmeyiz.

ABD ekonomisinin resesyona girip de küresel ekonominin bundan etkilenmemesi söz konusu olamaz. Dünya Bankası, IMF ve OECD gibi kuruluşlar da küresel büyüme tahminlerini aşağı çektiler.

Piyasa artık bu resesyonu fiyatlamaya başladı. Resesyon bir mucize olmazsa gerçekleşecek ve çok zorlu bir 24 ayımız olacak. Ülkemiz içinse resesyonla birlikte yaşanan yüksek enflasyon yaşanması sebebiyle slumpflasyon içerisinde olacağız demektir.

Peki resesyonda hangi hisselere yatırım yapabiliriz, nelerden uzak durmalıyız?

1- Hisse Senetleri İncelemesi:

Kriz dönemlerinde borsa endeksleri yerlerde olur ancak yatırım yapılması veya uzak durulması tamamen sektöre ve şirkete bağlıdır.

Borç yükü fazla, nakit akışı sorunlu şirketlerin bu dönemlerde hayatta bile kalması mucizedir. Bunun yanı sıra döngüsel hisseler olarak tanımlanan, yinelenen temel üzerindeki değişimlerden ve ekonomideki gelişmelerden oldukça yüksek oranda etkilenen hisse senetlerinden ve sektörlerden resesyon döneminde uzak durulması gerekir. Döngüsel hisse senetleri genellikle durgunlukta hırpalanan istihdam ve tüketici güvenine bağlıdır. Döngüsel hisseler, tüketicilerin zorunlu olmayan veya lüks ürünlere harcamak için daha fazla isteğe bağlı gelire sahip olduğu patlama zamanlarında iyi sonuç verme eğilimindedir.

Örnekler, yüksek kaliteli otomobiller, mobilyalar, hava yolları, turizm veya giysiler üreten şirketler olabilir. Bununla birlikte, ekonomi bocaladığında, tüketiciler genellikle bu isteğe bağlı harcamalar için harcamalarını keserler . Seyahat, restoranlar ve eğlence hizmetleri gibi şeylere yapılan harcamaları azaltırlar. Bu nedenle, bu sektörlerdeki döngüsel hisse senetleri zarar görme eğilimindedir ve durgunluk sırasında yatırımcılar için daha az çekici yatırımlar haline gelir.

Bir durgunluk sırasında iyi bir yatırım stratejisi , ekonomik dalgalanmalara rağmen güçlü bilançoları veya istikrarlı iş modellerini koruyan şirketleri aramaktır. Bu tür şirketlere bazı örnekler arasında kamu hizmetleri, temel tüketim malları holdingleri sayılabilir. Bu şirketler, sıkılaşan kredi koşullarına karşı daha az savunmasızdır ve sahip oldukları borçları yönetmek için daha kolay zamana sahiptir. Bir şirketin finansal raporlarını inceleyerek, borçlarının düşük, nakit akışlarının sağlıklı olup olmadığını ve kâr getirip getirmediğini belirleyebilirsiniz. Bunların hepsi bir yatırım yapmadan önce dikkate alınması gereken faktörlerdir.

Bazen savunma hisseleri olarak adlandırılan döngüsel olmayan hisseler, döngüsel hisselerin tam tersidir. Döngüsel olmayan kategorideki hisse senetleri, istikrarlı büyüme eğilimlerini takip eder ve ekonomik döngülerden fazla etkilenmez. Örnek olarak; savunma sanayi hisseleri, ilaç, kamu hizmeti hisseleri verilebilir. Ayrıca çoğu tüketim malları döngüsel kategoriye girer. Ancak tuvalet kağıdı, temizlik malzemeleri, diş macunu ve diğer tüketim ürünleri kesinlikle gereklidir. Bu tür ürünler için ezici talebi karşılayan şirketler, indirimli mağazalar, ateşli silah ve mühimmat üreticileri, alkol üreticileri, ekonomik koşullardan bağımsız olarak gelir artışı göreceklerdir

2- Altın

Resesyon dönemlerinde güvenli limanlara kaçış çok olur bu da altına olan taleple birlikte fiyatının yükselmesi anlamına gelir. Ancak FED’in faiz artışıyla onsu baskılaması biraz daha sürecektir. Bu da alım fırsatı yaratır.

3- Gayrimenkul Yatırımı:

Kriz dönemlerinde normal şartlarda ucuzlayacak, fiyatının düşeceği nerdeyse kesin olan sektörlerden biri de gayrimenkuldür. Kredi muslukları kısıldığı için balon şişemeyecektir. Ancak ülkemiz özelinde düşünüldüğünde arz azlığı, göçmen sorunu ve yapım maliyetlerinin artması, fiyatlardaki düşüşü azaltacaktır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.